• ro

Gyakran feltett kérdések

Mik az ásványi anyagok?

Az ásványi anyagok eredetileg a természetben, a földkéregben előforduló egyszerű anyagok, amelyeket a hétköznapok során általában, mint sókat vagy fémeket emlegetnek.

Az ásványi anyagok minden élőlény számára nélkülözhetetlenek, ezeket az élőlényeknek tápanyag formájában kell magunkhoz venniük.

Az ásványi anyagok az emberi szervezetben építőanyagként és szabályozó anyagként működnek, és nem szolgálnak energia forrásként. Az ásványi anyagok nagy mennyiségben vannak jelen egy egészséges emberi testben.

Mik a nyomelemek?

A nyomelemek olyan ásványi anyagok, amelyek csak rendkívül kis mennyiségben vannak jelen egy egészséges élőlényben. Mennyiségük annyira kicsi, hogy csak alig-alig kimutathatóak, azaz csak nyomokban fordulnak elő. Innen kapták az elnevezést: nyomelemek. Bár rendkívül kicsi a mennyiségük, ez a kicsi mennyiség a csoport minden képviselőjéből elengedhetetlenül fontos az egészséges működéshez.

Mik a multivitaminok?

A multivitamin készítmény olyan étrend-kiegészítő, amely többféle vitamint és/vagy ásványi anyagot és/vagy nyomelemet tartalmaz.

Mik a vitaminok?

A vitamin olyan anyag:

  • amelyet az emberi szervezet nem tud másik anyagból előállítani, tehát külső forrásból, azaz táplálkozás során kell hozzájutnunk,
  • az élettani folyamatokban nem energiaforrásként és nem építőanyagként vesznek részt, hanem a folyamatok szabályozásáért felelősek,
  • a hiányuk jellegzetes és nem jellegzetes testi állapotot, tüneteket, betegséget hoz létre,
  • a hiány következtében kialakuló jellegzetes és nem jellegzetes állapotok, tünetek és betegségek a vitaminok használatával megszüntethetők.

Milyen mennyiségben syívódnak fel a vitaminok a szervezetben?

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek természetes anyagok. Az emberi szervezet a kialakulása óta alkalmazkodott a mikro-tápanyagok jelenlétéhez. A különböző mikro-tápanyagok felszívódása és hasznosítása a szervezet szükségleteitől és igényeitől függ, azaz minden egyes embernél, illetve időről időre más és más.

Mik az étrendkiegészítők?

Az étrend-kiegészítő koncentrált, sűrített, azaz az egyéb élelmiszereknél (pl. zöldségek, gyümölcsök) nagyobb mennyiségben tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, mint például vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.